BLOGG

Posted by Outdoorsouls on mars 24, 2020

Nytur Kärkevagge – “Trollbaletten WI5, M4 – R 200m”


TROLLBALETTEN from Alexander Nordvall on Vimeo.

Första 2/3 av leden. Cruxpitchen går över branta svan, just innan traverspitchen.
Posted by Outdoorsouls on februari 28, 2020

FLÅGBEKKEN

Posted by Outdoorsouls on oktober 14, 2019

Nytur på Låktatjåkka – “Ugglor i mossen, M5, III,270m”

Säsongerna byter av sig snabbt här uppe nu. Ett stabilt långvarigt högtryck som hållit temperaturerna på några få minusgrader i höjden har gett en snabb start på is & mixklättersäsongen. Frånvaron av snö ger dessutom enkla approacher och ingen lavinfara.
Vi tog tillfället i akt att besöka Låktatjåkka här om dagen – nordväggen som egentligen bara är tillgänglig under försäsongen (på grund av lavinfara).
Vi hade inga som helst ambitioner, utan var snarare på jakt efter en enkel och fin dag i fjället – men vi var åtminstone inställda på att ta oss upp via någon typ av mixad-led*.
I vanlig ordning har man då en någorlunda idé om vart man tänker klättra – men allt som oftast ändrar sig alternativen när man klättrar och ser allt på nära håll.
Vi tog pitch för pitch och valde vilket alternativ som såg mest spännande, fint och så rakt upp som möjligt – du vill gärna undvika att traversera allt för mycket – dels blir klättringen klurigare, det blir inte lika estetiskt samt svårare att säkra på ett vettigt sätt.

Klippkvaliteten på bergen generellt på den svenska sidan är väldigt lös, och på de platser där den inte är lös är den istället väldigt kompakt (det vill säga det finns inga sprickor att placera säkringar i). Detta gällde även på denna leden – därför kan det vara bra att ha med sig några knifeblades (tunna pitonger) och BEAKS/Tomahawks för att säkra de tunna sprickorna.
För de som vet innebär detta också ganska mentalt påfrestande klättring, där säkringarna kanske inte känns helt hundraprocentiga – det är dessutom svårt att placera dem när du står dåligt.

Sammanfattningsvis, en spännande led rakt upp genom Låktatjåkkas nordsida – rekommenderas för den med lite is i magen.


*Mixad-led: Klättring som innehåller blandat snö/is & klippa/mossa – det krävs både klippsäkringar och issäkringar.

Låktatjåkka North face – “Ugglor i mossen”, 6 repl, 270m, M5 , III
FA: S.Eriksson, A.Nordvall 19/10/10


1. Instegsränna lätt klättring cirka 60m,

Traversera längs hylla österut

2.Tydlig passage vid en kort offwidth, brant men fin mossa, välsäkrat, upp till nästa hyllsystem, standplats vid starten av ”isgully”, 40m.
3. Följ isrännan enkelt till nästa hyllsystem, standplats vid botten av ett kort fint hörn, cirka 4m högt.
4.Klättra hörnet (välsäkrat) rolig mixklättring och traversera längs en liten hylla till höger där du finner nästa korta passage (4m) av delikat och något svårsäkrad klättring, travers några meter till vänster först, sedan upp höger för att nå nästa standplats uppe på en fin platt hylla  (inte vid den stora svaplattan). 

5. Cruxpitch, 40m,- från den platta hyllan följer du den tydliga linjen rakt upp start i ett stängt hörn á 3m, osäkrat. Därefter fortsätter svårigheterna med ökande svårighetsgrad. Teknisk hooking i ett dieder, som säkrats med BEAK under taket . Därefter lite lättare upptag, men fortsatt väldigt kompakt klippa , fortsatt knifeblades /beaks till sista cruxiga moven på väldigt tunn is för fötterna (bra yxor får du ganska snart!).

6. Svårigheterna är över, enkel mixklättring relativt rakt ovanför standplats (lite åt höger). Härifrån går det att finna lättare vägar till toppen om man så vill.

Posted by Outdoorsouls on september 30, 2019

SUMMER 2019 – A timeline

1 Oktober säger kalendern, vare sig vi vill det eller inte är det nu dags att säga farväl till sommaren som varit. Lite vemod, men även en välkomnande känsla att infinna sig i höstens mörker, rutiner och goda grytor innan det snart är dags för isklättringspremiär.

Något man ofta glömmer är att se tillbaka på det som varit – befästa alla minnen och faktiskt reflektera över hur bra (eller dåligt) saker och ting varit. Vi tänkte att det bästa sättet att tacka ännu en fantastiskt sommar på är att göra just det – se tillbaka och minnas!
Denna sommaren har varit annorlunda de flesta andra somrar vi haft. Vi har nu spenderat mycket tid på olika platser – Sofie i Bohuslän/Nordnorge och Alexander i Narvik/Nordnorge och Alperna inom utbildningen, det har gett oss nya nyttiga perspektiv att klättra mer med andra personer, men kanske framförallt fått oss att inse hur bra vi fungerar ihop.

Vi ser tillbaka till där sommaren startade på riktigt – en helg i lofoten:

22 Maj – 2019 Lofoten

25Maj -1 Juni Lofoten och 10-30 Juni Alperna-
Därefter var det dags för kurser under bergsguideutbildningen för Alex, först började det med en vecka på Lofoten (tyvärr inga bilder därifrån och därefter flera dagar i La Grave & Chamonix med alpinklättring!

Under tiden hann även Sofie åka ned till Bohuslän och etablera sig där samt sätta igång klättringen på riktigt, och firade midsommaren med att klättra sin första (7-) i Bohuslän!

11 Juli – 20 Juli – Alex hann sedan hem till Narvik för en period av arbete och givetvis även klättring , bland annat en långhelg på Lofoten, kortrepsträning på bergen i narvik samt lite speedklättring på Sydpillaren, Stetind.

Under tiden fortsatte Sofie njuta av Bohus-sommaren, genom att äta glass och ticka flera klassiska leder!

Sedan var det dags för Alex att återigen bege sig till alperna för fler kurser, men lyckades på vägen ned stanna till i Bohuslän under två dagar och återförenas med sin andra halva efter 1 månad på vift!

Denna kursvecka hölls i de Schweiziska alperna, otroligt innehållsrikt och perfekt övningsterräng med vassa ryggar så långt ögat når.

Sofie fortsatte i Bohuslän, med kajak, bad, räkor och sends! Här nedan på Granitbiten!

GRANITBITEN

Äntligen var det dags att ha några härliga dagar tillsammans i Bohuslän, svensk sommar och klättring utan några objektiva faror – avslappnande! Vi tog cirka en vecka med klättring, bad & räkor i Bohuslän innan vi rullade hem mot norr!

Efter en härlig tid i bohuslän åkte vi raka vägen till Narvik, där första! dagen välkomnade oss med fantastiskt väder. Lite trötta men sugna på äventyr bestämde vi oss för att besöka vår favoritled till vårt favoritberg – Vestveggen/Vestveggen till Stetind.

Sommaren (även fast det nu är Augusti) är härmed invigd, och vi fortsätter turnén till Kuglhornet och dess nordvägg för att klättra Solskensdiedret!

Vi varvar jobb med långhelg så fort vädret tillåter – och en plats vi länge drömt tillbaka om att besöka sedan de 4 år som gått sen sist vi var där är Kvalöya utanför Tromsö. Då sa vi att det var bland den bästa klättringen vi varit med om – och vi kan nog konstatera att det fortfarande stämmer. Vi låter bilderna tala.

Vi hann även en till sväng till Lofoten, där emellan, vi fick äntligen klättra klassikern “Silmarillion”

Även fast vardagen kallar går det fint att utnyttja en helgdag eller en eftermiddag för klättring i Narvik – till exempel Stiberg eller ännu en tur till Kuglhorn!

Sen var det dags för en veckas klätterkurs på Lofoten, som anordnades tillsammans med Creating Milestones, och strax därefter vår egna Grundkurs hemma i Narvik! Nästa vår kommer det bli flera klätterkurser, håll utkik!

Senaste veckan har snön visat sig på topparna, och vi kan nog därmed konstatera att sommaren 2019 har nått sitt slut – vi tackar och minns den, nu ser vi framemot vintern 19/20 – och allt vad det innebär.

Här är några bilder ifrån senaste tiden i Narvik.

Posted by Outdoorsouls on augusti 20, 2019

Lofoten Islands – en kortfilm

Lofoten Islands from Alexander Nordvall on Vimeo.

Försäsongsklättring en helg i Maj. Vår definition på hur man upplever Lofoten på sitt allra bästa.

Tack till Bergans of Norway, Hestra Gloves, La Sportiva Sverige & Spektrum Eyewear som gör detta möjligt!