Outdoorsouls top 3 á la Chamonix

september 5, 2017
En tid har gått sedan Chamonix, och vi har redan hunnit avverka 3 veckor i Abisko på Abisko Mountain Lodge. Hösten börjar göra sig påmind med råge, löven börjar sakta ändra sin nyans från grön till orange och den första snön har visat sig på topparna.

Vi har givetvis även varit lediga vilket gett tid till äventyr på Lofoten och en trip till vårt favoritfjäll i hela världen – Stetind, men mer om det senare.

Vi tänkte att vi bör bidra med lite “must do” turer i Chamonix, enligt våra egna erfarenheter. Det är rätt övermäktigt att sortera ut vilka turer man ska göra om man kommer dit för första gången och dessutom har ett begränsat tidsspann. Vi hoppas våran lilla lista ska hjälpa att prioritera de finaste turerna utifrån de förhållandena som råder. De klippturer vi valt att ta med skall i de allra flesta förhållanden vara möjliga (om de inte är blöta), bortsett från Harald et Maud som kan ha en besvärlig Bergschrund och otaliga sprickor på approachen om det råder torra förhållanden. Alpina turerna däremot är betydligt mer känsliga för att förhållandena skall vara rätt, gå därför till “Les Guides de haute Montagne” för att fråga om rådande förhållanden om du precis anlänt till byn. Frendo Spur är till exempel beroende av att klippan gärna får vara så torr som möjligt, medan det fortfarande ligger kvar tillräckligt med snö på övre delen av leden. Värt att nämna är också att timingen på denna är otroligt viktig, dels för stenfall och dels för att ha frusen snö på toppen. Lite samma dilemma ligger på Aréte du Diable, som du vill ha torr klippa men fortfarande hård snö i approach-colouiren.
Dorées Traversen är en makalöst lång och fin alpintur, som har fördelen att vara ett utmärkt alternativ om det är riktigt torrt, dvs senare på säsongen.

Alpinturer

  1. Frendo Spur D+/5C /WI3+/60° 1200m – Aiguille Du Plan- Aiguille du Midi
  2. Traversée de Dorées D- 6A/IV/P3 – Plateau Du Trient
  3. Arête Du Diable D+ /5C IV P3  ca 700m – Mont Blanc du Tacul

Klippturer

  1. Majorette Thatcher 6B+ 200m  – Plan D´Aiguille, Blatiere/Red Pillar
  2. Harald et Maud 6B 250m  – Pointes Lachenal
  3. Amazonia 6a+ 400m – Envers des Aiguilles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × ett =