Partisanleden

juni 9, 2016
Inför en stor dag ute bland bergen är det alltid en extra spänning i luften. Man har förberett sig så gott man kan, gått igenom turen, tagit med sig allt man kan tänkas behöva, men man kan ändå aldrig förutspå helt vad som komma skall…

Den spänningen fanns definitivt i luften när det äntligen var dags att genomföra Partisanleden, den tuffaste av Narviksområdets alla storslagna objekt. Kamvandringarnas kamvandring tar dig från Fagernesfjellet (Narviks skidanläggning) och slutligen till Beisfjordtötta. Däremellan följer en luftig kamvandring som kräver ett antal firningar, nedklättringar och säkringsarbeten.

Morgonen inleddes tidigt för att hinna förbi de exponerade snöfälten innan solen påverkade dem för mycket. Då liftarna inte öppnade i tid gick vi på egen hand uppför deras system och vidare mot tredje toppen under den tidiga morgonen. Vägen ned gick att möta på två olika sätt, genom antingen en firning på 30 meter över ett klippigt parti, eller en omväg runt klipporna och ned från kammen för att sedan ta sig upp på den igen. Vi valde att fira oss ned då det både kändes säkrare och snabbare.

Därefter följde vi en bred kam upp på Moskocohkka, där den absolut mest tekniska biten inleddes med en passage med snöklättring innan vi började nedklättringen ner från toppen. Under de 150 höjdmetrarna ner till passet fick vi göra ytterligare två firningar och säkra oss med löpande mellansäkringar större delen av vägen. Från passet följde vi en smal kam upp till toppen av Beisfjordtötta där vi 9 timmar senare kunde stå och se tillbaka på vad vi lyckats åstadkomma tack vare bra väder och framför allt – bra planering. Sedan kunde vi äntligen ta på oss skidorna och åka ner östrännan och vidare till Straumsnes där bilen väntade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 2 =